Danışmanlık ve Eğitim Kurucusu
01/10/2019
AR-GE Arakla Getir Değildir
Sözlük anlamı araştırma geliştirme olan “AR-GE” sözcüğünün anlamı maalesef bizim ülkemizde çok yanlış anlaşılıyor. Üniversitelerde verilen ciddi eğitimler ve devlet desteklerine çok büyük kesimin ulaşamaması veya bilgi sahibi olmaması da olumsuz sonuçlar doğuruyor.
AR-GE yapmak için hepsinden önce istekli, içinde yaratıcılık ve üretkenlik olan tabi ki eğitimli insanlara ihtiyaç var. Tecrübe de gerekli. İstersek bunu yapabilecek imkanlara sahibiz aslında. Son yıllarda artan üniversite ve hatta ilçelerde bile artık üniversitelerimiz varken ya da bölgedeki öncü, başarılı ve girişimci insanların katma değerleri ile ilçelerde bile üniversite oluşumu çabaları varken. Bu demektir ki herkes kendi memleketinde yüksek lisans imkanı bulacak.
Tüm krizlerden olduğunca az etkilenerek, bulunduğu yeri korumayı başarıp ve hatta kar marjını artırarak ürün satabilmek için fark yaratmak gerekir.
Akademisyenlik, yapılan maaş düzenlemeleri ile cazip bir meslek haline geldi. Şimdi yapılması gereken; üniversitelerde zaruret haline gelen özellikle teknik okulların daha güncel müfredat ve öğretim üyesi zihniyetleri ile araştırma geliştirme yapabilecek ve somut uygulamalarla öğrenci yetiştirebilecek hale getirilmesi olduğunu düşünüyorum.
Tüm krizlerden olduğunca az etkilenerek, bulunduğu yeri korumayı başarıp ve hatta kar marjını artırarak ürün satabilmek için fark yaratmak gerekir. İşte bu noktada “fark” denilince akla araştırma geliştirme projeleri, laboratuar çalışmaları geliyor.
Bir çok insan artık günümüzde yurt dışı fuarlarını gezme, oralardan fikir edinme imkanı buluyor.
Bu noktada aynı zamanda bizim tıkandığımız, sıkıntıya düştüğümüz konu ise alanında yetişmiş ve araştırma alışkanlığı edinmiş insan gücü eksikliği.
Bir çok insan artık günümüzde yurt dışı fuarlarını gezme, oralardan fikir edinme imkanı buluyor. Fakat fikirler bu fuarlarda görmüş oldukları yeni ürünleri ülkemize nasıl getirebilir ve nasıl üretebiliriz düşüncesine doğru olgunlaşınca hemen akla nitelikli insan gücünün olmadığı gerçeği ile geliyor. Sonuç olarak teknolojiyi transfer etme seçeneği hayata geçiyor.
Oysa alanında tecrübeli insanlardan destek alarak, ekip ile birlikte mesai harcayarak çaba sarf edilse üretimi gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.
Yaratıcılık ve beyin gücümüz sayesinde biz dışarıya fikir ve ürünlerimizi verelim.