Gastronomi Dünyası ve Osmed

GASTRONOMİ DÜNYASI VE OSMED

Gastronomi kelimesini haberlerde, tv programlarında yapılan yarışmalarda, sosyal medyada, izlediğimiz dizilerde ve okuduğumuz haberlerde sık sık duyuyoruz. Peki gastronomi ne demektir? Mezunları ne iş yapar? gibi soruların cevapları için aşağıdaki makaleye bir göz atalım. İşte gastronomi hakkında bilmeniz gereken bilgiler…

Son zamanlarda daha çok duymaya başladığımız gastronomiyi, bir yemek alfabesine, bir şarkının notalarına ve iyi bir matematikçinin problem çözme formüllerine benzetebiliriz. Aynı zamanda iyi yemekten anlamak ya da yemek bilimi gibi tanımlarda kullanabiliriz.

Yukarda belirtilen tanımlara bakarak gastronomiyi sadece en güzel yemeğin yapımı gibi sınırlandırmamalıyız.  En güzel yemeğe giden yolda aşılan bütün aşamaları da içine sığdırabiliriz. Çünkü gastronominin güzel yemek yeme ya da yapmanın yanısıra kültürel olarakta bir derinliği olduğunu ve bu yolculuğun sınırsız bir yol gibi olduğunu unutmamalıyız. Eğer böyle düşünürsek gastronomiye düz mantıkta bakmayı bırakıp daha geniş persfektifte bakabiliriz. Yemek aslında insanlar arasında oluşan kültürel bağda en önemli etkendir ve asla sadece karın doyurmak hiç değildir. Onun için gastronomide kültürler arası yemek ilişkilerini de iyi incelemek gerekir.

İyi bir gastronom iyi ve lezzetli yemek yapmanın yanısıra iyi bir orkestra şefi gibi, kullandığı bütün malzemeleri güzel şekilde yöneterek eşsiz sunumlara da imza atmalıdır. Klasik yemeklerin yanında farklı besinlerden yeni tariflerde çıkarabilmelidir. Bunun içinde bakış açısı geniş olmalı ve bütün lezzet detaylarına hakim olmalıdır.

Üniversitelerde okutulan 4 yıllık linans bölümlerinde yiyecek içecek yöntemleri, pişirme teknikleri ve ilgili diğer alanlarda eğitimler verilmektedir ve son zamanlarda bu bölümlere ilgi giderek artmaktadır. Ayrıca Türk mutfağının zenginliği ve dünyada sayılı mutfaklar arasında olması ülkemizde bu bölümlerde okuyan gençler için çok büyük avantajdır. Bu bölümden mezun olan insanlar gıda sektöründe, otelcilikte, büyük restoranlarda iş bulabildiği gibi akademik kariyerde yapabilir.

OSMED olarak bizde gastronomiye gereken önemi vermek adına 6. sını düzenlediğimiz Satın Alma, Gastromoni ve Teknik Sektör buluşmasında 19 otelin bünyesinden oluşturulan gruplarla ‘’ŞEFLER YARIŞIYOR’’ adı altında çok keyifli bir organizasyona imza attık. Yarışmanın yapılması için karar vermemizden sonra büyük bir titizlikle çok iyi şeflerimizle bir toplantı yaparak önce yol haritası çıkardık. Kaç grup olacağı, kaç kişi yarışacağı, hangi ürünlerin kullanılacağı, yarışma kuralları, pişirme süresi, jüride kimlerin olması gerektiği gibi detayları şeflerimizle belirledik ve bu planın üzerinden yolumuza devam ettik. Bu yarışmanın yapılmasındaki asıl hedefimiz gastronominin önemini vurgulamak, insanları daha bilinçli hale getirmek, genç yetenekli şeflerimiz ile yıllarını bu mesleğe adamış büyük şeflerimizi bir arada aynı organizasyonda buluşturmaktı.

OSMED olarak yapmış olduğumuz çalışmalar içerisinde bizlere önemli gelen müthiş bir yarışma için teklif gelmesi çok bizleri onure etti ve çok mutlu olduk. Yiyecek sektörünün saygıyı fazlasıyla hak eden yöneticilerinin, üstadlıklarını konuşturabilecekleri muhteşem organizasyonu düzenledik. Takım elbise zorunluluğu koyarak röportaj ve talimatlarıyla ekiplerinin yarışacağı ortamı sağlamak bize düştü.            Kutsal gastronomi mesleğinin duayenleri, jürileri, komitede bulunan akademisyenler ve emeği geçen diğer şeflerimizle uzun zamandır eşi benzeri görülmemiş bir yarışmaya şahit olduk. Organizasyonda ve sonrasında çok olumlu tepkiler aldık ve bu bizi çok mutlu etti. İlk defa düzenlemiş olmamızdan kaynaklanan ufak tefek eksikliklerimiz mutlaka olmuştur ama ekip olarak en iyisini yapmak için elimizden geleni yaptığımızı düşünüyoruz.